Om föreningen Paraply

Paraply är en ideell förening som är religiöst och politiskt obunden med bas i Stockholm, Sverige. Syftet med föreningen är att förebygga sexuella övergrepp på barn och unga (0-18 år) genom att sprida information och kunskap om ämnet. Sexuella övergrepp på barn är ofta ett obekvämt ämne att prata om vilket gör det svårt att förebygga och även hantera när det inträffar. Vi på Paraply vill därför utbilda både barn och vuxna i hanteringen av sexuella övergrepp och på så sätt skapa ett Sverige med trygga barn, modiga vuxna och ett samhälle som tar ställning mot sexuella övergrepp.

O Paraply udruženju

Paraply je neprofitna, nevladina organizacija koja je vjerski i politički nezavisna sa bazom u Stockholmu, Švedska. Svrha udruženja je sprečavanje seksualnog zlostavljanja djece i mladih (0-18 godina) širenjem informacija i znanja o ovoj temi.

 

Seksualno zlostavljanje djece često je neugodno za razgovor, što dodatno otežava prevenciju. U Paraply udruženju želimo obrazovati djecu i odrasle o eliminaciji seksualnog zlostavljanja. Na taj način bismo osigurali djecu i ohrabrili odrasle i društvo koje se zauzima protiv seksualnog zlostavljanja.

 U BiH, prema studiji* iz 2012 godine, 23, 4% od 975 učesnika izjavila su da su bili izloženi seksualnom zlostavljanju u krugu svoje uže porodice. To jeste 1 od 4 učesnika je bilo izloženo zlostavljanju.

 

Bio je izazov pronaći trenutne statistike u BiH, barem putem interneta, što također daje naznake da u BiH treba napraviti nešto oko toga i raditi na tome. Dostupni izvještaji obično se usredotočuju na zlostavljanje na internet mreži, što je i danas glavna platforma za zlostavljanje djece, ali ne i jedino.

Seksualno zlostavljanje djece se često dešava u okviru kuće, škole i slično. 

* http://www.infondacija.org/wp-content/uploads/2012/10/Istrazivanje-o-iskustvima-mladih-u-BiH-vezanim-za-razlicite-oblike-nasilja-i-traume-u-djetinjstvu.pdf

Zašto je Paraply potreban?

paraply-bosnian-small_edited.png

Kontakt

  • White Instagram Icon

© Copyright 2018

design av Stefanny Castaneda